Ontwikkelingswaanzin !!!

Hier staat het nieuws over de maand september
administrator1
Site beheerder
Berichten: 1132
Lid geworden op: 18 sep 2002, 17:52

Ontwikkelingswaanzin !!!

Berichtdoor administrator1 » 06 okt 2009, 06:59

Op 3 oktober 1949 maakte Nederland voor de eerste keer een bedrag over voor ontwikkelingsamenwerking: 1,5 miljoen gulden (0,7 miljoen euro) ging naar de Verenigde Naties. Zestig jaar later ligt de hulp zwaar onder vuur en wordt er fors gesneden in het budget.


Terwijl het naoorlogse Nederland zelf nog ontwikkelingshulp ontving via het Marshall-plan, maakte Den Haag in 1949 officieel een begin met de hulp aan arme landen. Vier ambtenaren mochten het budget van 1,5 miljoen gulden beheren. Het geld ging naar de Verenigde Naties.
Naast de officiële ontwikkelingshulp waren de missie en zending al jarenlang actief in den vreemde. Naastenliefde was het motief voor hun hulp en geld gaf je aan de kerk.

Peanuts
In 2010 mag Nederland 4,7 miljard besteden aan ontwikkelingshulp. Het departement heeft 600 miljoen moeten bezuinigen. Een ramp voor de ontvangers? Valt wel mee, zegt Ferdinand van Dam, oud-directeur van de Wereldbank en éminence grise (“ik loop al tegen de tachtig”) van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. “Als u kijkt wat de ontwikkelingslanden aan geld binnen krijgen uit hun export, uit hun investeringen en door migrantenovermakingen dan loopt dat opgeteld in de duizenden miljarden euro’s. Dan is die 600 miljoen die hier bezuinigd moet worden natuurlijk ‘peanuts’. Trouwens, die hele ontwikkelingshulp is heel gering als u kijkt naar het geld dat ontwikkelingslanden op andere manieren weten binnen te krijgen.”

Goede argumenten
Dat roept de vraag op of onze hulp nog wel nodig is. De hulp van de ene overheid aan de andere, de bilaterale hulp, ligt de laatste jaren zwaar onder vuur. Schaf die bilaterale hulp af, zegt onder meer de Zambiaanse econome Dambisa Moyo. Het is niet effectief en in sommige gevallen zelfs contra-productief. Ze heeft deels gelijk, zegt Ferdinand van Dam: “Ze ziet een aantal bezwaren van de hulp terecht. Zo worden er allemaal voorwaarden aan verbonden, landen raken er aan verslaafd. Allemaal goede argumenten maar haar oplossing deugt niet: ze stelt voor dat ontwikkelingslanden geld moeten lenen op de kapitaalmarkt, maar dat is een ijdele hoop”.

Onnodige hulp
We laten ons niet leiden door de vraag uit ontwikkelingslanden, maar bieden zelf hulp aan. Dat is fundamenteel fout, zegt Van Dam met een verwijzing naar India: "We gaven India ieder jaar zo’n 200 miljoen euro. Op een moment kregen we een brief van India of we daar alsjeblieft mee wilden ophouden. Dan ga je wel rechtop zitten! Als zo’n land zelf zegt “ hou op met geld te sturen” dan is er al heel veel eerder een moment geweest dat het niet meer nodig was."

Vraaggestuurde hulp dus. En volgens van Dam moeten bij voorkeur multilaterale instanties als het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en regionale ontwikkelingsbanken die vragen behandelen. Dan ben je meteen af van de betutteling door individuele landen.

Officiële ontwikkelingshulp via de multilaterale kanalen en daarnaast de ‘overlevingshulp’ door de NGO’s, missie en zending. Waren we daar ook niet 60 jaar geleden?

administrator1
Site beheerder
Berichten: 1132
Lid geworden op: 18 sep 2002, 17:52

Zeg dat al 10 jaar !!

Berichtdoor administrator1 » 06 okt 2009, 07:01

Sussen van het slinkse geweten. DAAROM gooien we elk jaar miljarden in de plee! Zonde van de centjes. Beter te besteden aan de ouderen onder ons die het land hebben opgebouwd. Besteed dat daar maar aan. Meer handen aan het bed, koekje bij de koffie, dagje uit etc. Liever gooien we dat onder verantwoordelijheid van de slinkse partijen in ons land als fokpremie naar ontwikkelingslanden !! Hersenloos !!!


Terug naar “September 2009”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast